Beskrivning

Kaitans ersatte det äldre namnet Rilax i slutet av 1540-talet. Det är bildat av det finska mansnamnet Kaita och har i likhet med många andra tvåstaviga husbondsnamn utvidgats med suffixet -ans (Granlund 1965:108 f.). I sydvästra Finland och Tavastland förekommer Kaitala som hemmans- och släktnamn. Uusi suomalainen nimikirja: Kaitila.

Namnelement

-ans, -as Bland de finlandssvenska bynamnen slutar ett trettiotal på -ans och 17 på -as: Mejlans, Snettans, Kuritans; Toras, Myras. Liknande namn har också många hemman och gårdar. Typen på -ans är vanligast i västra Nyland. En utveckling -ans > -as har i många fall ägt rum. Men många namn har säkert direkt bildats med -as. Genitivändelsen -s har kommit att bli en beteckning för bebyggelser när den fogats till husbondsnamn, tillnamn eller andra personbeteckningar och senare också till naturnamn, om platserna bebyggts. Bakom typen på -ans ligger husbonds- eller andra namn som i den bestämda grundformen slutat på -an. De västnyländska namnen har behandlats utförligt av Granlund 1965 med sidoblick även på namnskicket i Stockholm i äldre tid (tillnamn som Bergen) som kanske varit mönsterbildande. Se -s.

Källor

Granlund, Åke, 1965: En västnyländsk namntyp. I: Folkmålsstudier XIX, s. 27–136. Helsingfors.

Uusi suomalainen nimikirja. Vilkuna, Kustaa, Huitu, Marketta, Mikkonen, Pirjo (etunimet), Mikkonen, Pirjo, Paikkala, Sirkka (sukunimet). 1988. Helsinki.

Äldre belägg

Kaijtans 1549

Kaitans 1550

Se även

Rilax Esbo

Ungefärligt läge på bebyggelsenamns- eller kommunnivå.